Bourgogne des Flandres

De brouwersdynastie Van Houtryve drukt met maarliefst drie brouwerijen zijn stempel op de Brugse brouwerstraditie. Al in 1765 is er notie van een naamloze boerderij-brouwerij te Loppem onder Pierre-Jacques Van Houtryve, maar het is zijn zoon die van de gedeputeerde Staten van Vlaanderen toelating krijgt om in 1825 binnen de Brugse stadsmuren te beginnen brouwen. Brouwerij Den Os is geboren.  

Aan de vooravond van WOI staan drie Van Houtryves aan de roerstok in hun respectievelijke brouwerij Den Os, La Marine & Ten Ezele. Niet verwonderlijk, het aantal brouwerijen in Brugge kent in die periode zijn hoogtepunt met 34 actieve brouwerijen waarvan er in 2015 amper twee overblijven. Het is in die glorieperiode vlak voor de Eerste Wereldoorlog dat het paradepaardje van Brouwerij Den Os ontstaat.

Met Bourgogne des Flandres wordt een authentiek West-Vlaams roodbruin gebrouwen dat er in slaagt om op lange termijn het hoofd te bieden aan enorme populariteit van de pilsbieren na WOI en de vernielingen van WOII. Toch moet Brouwerij Den Os definitief de deuren sluiten in 1957.

Het recept Van generatie tot generatie

Het recept van Bourgogne des Flandres wordt onder het toeziend oog van Michel Van Houtryve doorgegeven aan andere familiebrouwerijen en komt zo in de jaren ‘80 terecht in de handen van de oudste lambiekbrouwerij ter wereld Timmermans nabij Brussel die in de jaren negentig wordt opgenomen door Brouwerij John Martin.Onder leiding van Anthony Martin, komt Bourgogne des Flandres terecht in de Finest Beer Selection en krijgt het opnieuw erkenning met een nieuwe brouwerij op een steenworp van de oorspronkelijke brouwerij Den Os.