Waterloo Is Geen Treurig Bier!

98-show.49d60c26ff69d1952742732b8fe7c768

De brouwerij Waterloo is zeker veel ouder dan de naam van het historische feit waaraan men haar verbindt. In de middeleeuwen, in 1456 om precies te zijn, zag de brouwerij het daglicht onder de naam “Brasserie du Marché” in Eigenbrakel. Niet minder dan tweehonderd brouwerijen (vaak met een zeer lokale of zelfs familiale productie) waren actief op dat grondgebied, waardoor er sterke concurrentie bestond.

Het bruine bier van Waterloo, dat oorspronkelijk de “Prima” werd genoemd, was een rijk bier door zijn dubbele gisting en stond bekend om zijn zuivere water, de kwaliteit van zijn mout en de zachtheid van zijn hop. Het bier werd beschouwd als een drank die geneeskundige krachten bezat, omdat het extra energie gaf aan herstellende zieken en de soldaten een portie moed bezorgde.

Het zal dus niemand verbazen dat de hertog van Wellington zijn troepen aan de vooravond van de bekende veldslag vlak bij de brouwerij legerde om zijn soldaten dat hergiste bruine bier te kunnen geven, dat zo sterk deed denken aan de stout en dat hen kracht en moed bezorgde voor de heftige dag die komen zou. Met die overwinning op 18 juni 1815 was meteen ook de legende van de Waterloo geboren.

Toch blijft het merkwaardig hoe de Slag bij Waterloo bij velen vooral het beeld van Napoleon oproept. Hoewel hij als verliezer uit de veldslag kwam, bleef hij als mythe overeind. Daarom bracht Brasserie du Marché in 1965 voor de 150ste verjaardag van de veldslag een bier op de markt dat hij “Napoleon” doopte en niet “Wellington”.

Nadat de historische brouwerij in 1971 de deuren sloot, werd ze in het begin van de 21e eeuw overgenomen door gepassioneerde investeerders die de oude recepten van de bieren van de Brasserie du Marché opnieuw lanceerden: de bruine Waterloo, natuurlijk, maar ook de blonde Waterloo.

De Waterloo is sinds kort toegetreden tot de prestigieuze Finest Beer Selection door zijn opname in de groep John Martin, die erop gericht is om de reputatie van de Brabantse brouwkunst in ere te houden en de knowhow van de lokale microbrouwerijen te valoriseren. Voor de Waterloo is het een erkenning van zijn originaliteit en zijn artisanale kwaliteiten, maar vooral ook een duurzaamheidsgarantie en een opstap naar een grotere bekendheid bij liefhebbers van fijne speciaalbieren.

Een beslissende veldslag

De slag bij Waterloo is de geschiedenis ingegaan als een van de meest verschrikkelijke veldslagen die definitief een einde bracht aan het napoleonitische tijdperk.

Volgend jaar zal niemand naast de datum van 18 juni 1815 kunnen kijken bij de tweehonderdste verjaardag van die symbolische en bloedige confrontatie, waarbij 38 000 mensen het leven lieten in de uitgestrekte vlakten rond Waterloo.

In werkelijkheid vonden de gevechten op een veel groter territorium plaats dan het gebied rondom de Mont-Saint-Jean, want er werd ook gevochten in de omgeving van Waver, Genappe en Eigenbrakel op de as tussen Brussel en Charleroi. Meer dan 130 000 soldaten gingen gedurende drie dagen de strijd aan op de uitgestrekte (en modderige) vlaktes van Brabant. Maar vandaag de dag is het vooral de stad Waterloo die de aura van die historische periode naar zich toetrekt, dankzij de beroemde Leeuw van Waterloo, die herinnert aan de overwinning van de Engelsen (die nochtans geholpen werden door de Duitsers, de Hollanders, de Spanjaarden …) tegen de “Kleine Korporaal” die heel Europa had laten beven. Die gebeurtenis zorgde voor een grondige hertekening van de kaart van het continent en vooral ook van ons land, dat tijdens het Congres van Wenen onder Hollands bewind geplaatst werd tot aan de revolutie in 1830.

Het Waterloo-gamma, de overwinning van de smaak

Zonder vooruit te lopen op de verschillende ideeën voor de tweehonderdste verjaardag van de slag van Waterloo, is het in ieder geval een feit dat deze microbrouwerij bekendstaat om zijn knowhow en productengamma, waarvan de productie bewust artisanaal wordt gehouden.

De Waterloo Tripel 7 Blond, met driedubbele gisting: zijn smaak verbaast door zijn lichte bitterheid en zijn zachtheid in de mond, ondanks zijn 7,5° alcohol. Een bier dat zijn robuustheid en zijn levendige karakter verbergt onder een lichte fruitigheid, een fijne schuimkraag en een ronde smaak. Het kan ook perfect gedronken worden bij een maaltijd, bijvoorbeeld met rood vlees.

De Waterloo Double 8 Dark, met dubbele gisting: Pittiger dan zijn blonde zus, met rijke en kruidige aroma’s en een sterke, licht gekarameliseerde smaak door het gebrande mout. Met een mooie donkere kleur en een dicht, zacht schuim, is het bier ideaal voor glorierijke momenten. Het gaat uiteraard zeer goed samen met kazen (met een voorkeur voor smeuïge soorten), maar ook met sushi.