Proeversclubs

news-20130205Ridders van de "Ronde Biertafel"

Hoewel de nationale drank bij uitstek, telt het bier merkwaardig genoeg zeer weinig proeversclubs of bieracademies. Dat geldt dan vooral voor Brussel en Wallonië. Zouden onze brouwsels in onze gewesten dermate populair zijn dat ze geen krans meer behoeven? De cultus van het gerstenat verdient toch niet minder uitstraling dan deze van de wijn, waarvan de vereerders wel in talloze liefhebbersverenigingen actief zijn.

In het Franstalige landsgedeelte kan je her en der heel wat verenigingen van verzamelaars rond brouwerijvoorwerpen aantreffen (de zogenaamde 'tégestophiles') zoals de Gambrinus Club, Cervesia Tornacum (in Doornik), via gespecialiseerde websites zoals www.chopescollection.be, www.belgobière.be enz... Er zijn ook websites die informatie verschaffen over de verscheidenheid en kwaliteit van de Belgische bieren, zoals www.bierebel.com, bieresbelges.skynetblogs.be, enz...

Toch zijn er enkele onversaagde voortrekkers die de waarden en weldaden van het bierproeven gaan bepleiten. Dat is de doelstelling van de Belgian Beer Academy (website: www.belgianbeeracademy.com), onder de leiding van Frédéric Simonis, journalist van opleiding en bieradept die voor de exportafdeling van een grote brouwerij gewerkt heeft. Hij schrijft onder andere artikels in 'Bière Passion Magazine' en houdt zich momenteel bezig met de internationale contacten van een handelsschool in Brussel.

« "Er zijn jammer genoeg maar weinig privé-structuren die proeverijen en ontdekkingen voorstellen, en het zijn dan ook nog bescheiden initiatieven", legt Frédéric Simonis ons uit. "Let wel, de Belgian Beer Academy is ook geen grote structuur. Voor mij vormt het een bijkomende bezigheid. Maar ik maak wel dankbaar gebruik van mijn kennissenkring in de bierwereld en mijn professionele contacten om op aanvraag mijn activiteiten voor te stellen".»

Het activiteitenmenu van deze biergepassioneerde ziet er als volgt uit met thematische proeversateliers: brouwerij, brouwer, een bier; een biersoort; bier en gastronomie; een Belgische streek; productie, ingrediënten, service, getuigenissen van mensen uit het vak... Maar ook activiteiten zoals thematische reizen, bezoeken aan brouwerijen.

« "Ik werk vaak in opdracht van bedrijven die bijvoorbeeld voor buitenlandse bezoekers een sympathieke activiteit willen organiseren. Ik stel dan presentaties van Belgische bieren voor, hoe bier met bepaalde gerechten kan gecombineerd worden. Of ik hou voorstellingen bij internationale Erasmus-studenten. ... Zij krijgen vlug te maken met bier en drinken. Zij kunnen dan maar beter vooraf informatie krijgen over onze drinkgewoonten en biertradities, de temperatuur, het schuim, het glas, hoe bier inschenken, bekijken, ruiken, proeven...". »

Nog een "tempel" voor bierliefhebbers is de brouwerij John Martin, die sinds vele jaren opleidingen verstrekt rond het kwaliteitsvol serveren van haar bieren. De Martin's Finest Beers Academy is de naam van deze opleiding die voornamelijk bestemd is voor de verdelers van speciaalbieren en ook voor caféhouders. Anthony R. Martin is de eigenaar van deze meer dan honderd jaar oude familiale brouwerij en verdedigt dit initiatief naar de vakmensen toe: " Wij willen dat de Belgische Horeca wakker wordt. De drankenkaarten van cafés zijn vaak een allegaartje van diverse producten die onze rijke biercultuur niet tot haar recht laat komen. Wij helpen hierin een uitgekiende en overzichtelijke structuur te scheppen die onze studenten de kans geeft 'te reizen en te leren' in het land van het speciaalbier en er hun weg in te vinden ".

De Martin's Finest Beer Academy stelt hen dus een tweedaagse masteropleiding voor. De deelnemers trekken op ontdekkingstocht doorheen het Belgische brouwerslandschap met zijn biercultuur, maar met wetenswaardigheden over de kwaliteit van het tappen van bier uit vaten, het uitschenken van flesjes en blikjes en hoe bier van hoge of lage gisting moet geschonken worden. De academy benadrukt ook het verband tussen speciaalbieren en gastronomie. Deze professionele initiatie wordt bekroond met een authentiek diploma, dat persoonlijk overhandigd wordt door Anthony R. Martin (foto op www.anthonymartin.com).

In Vlaanderen is de vzw Zythos eveneens zeer actief. Opgericht met het doel het Belgische bier te bekendheid en prestige te verschaffen, groepeert de vereniging een twintigtal Vlaamse clubs en wil trouwens ook verder in het Franstalige landsgedeelte uitbreiden. Zythos en de aangesloten clubs organiseren op hun beurt eveneens evenementen rond het ontdekken en proeven van bieren.