Lager, ale, lambiek, stout, pils… Welk bier drink jij?

news-20130108De bierwereld is een rijk en complex universum. Niet alleen zijn er tal van variabelen bij de productie maar iedere brouwerij heeft ook zo zijn eigen manier van produceren, omdat men van elke merknaam graag iets unieks wil maken. Om door de bomen het bos terug te vinden, geven we hier een klein overzicht van de verschillende bierstijlen. Op die manier herkent u makkelijker uw type van bier.

Abdijbier: wordt gezegd van bier dat – ook al wordt het nu niet meer binnen de muren van een abdij gebrouwen – daar vroeger wel werd gemaakt of in de buurt van een (voormalige) abdij. Behalve de trappistenbieren zijn er nog maar weinig abdijen of kloosters in België die binnen hun muren nog bier brouwen voor de verkoop. Abdijbieren zijn zware bieren met een volle smaak.

Ale: duidt op (hoofdzakelijk Britse) bieren van hoge gisting (bitter, brown, light, mild, pale, old, scotch,…), maar kan ook slaan op abdijbieren, bruine bieren (bière de garde), trappistenbieren, speciaalbieren enz. Vandaag worden veel Belgische speciaalbieren gemaakt op basis van Britse gistsoorten en knowhow.

Witbier: witbier (of blanche) is een bleek en troebel bier van hoge gisting dat ongefilterd is en gemaakt van gerstemout waaraan een bepaalde hoeveelheid tarwe is toegevoegd. Het bier vindt zijn oorsprong in de streek van Leuven, met name in Hoegaarden. Vaak worden er extra ingrediënten toegevoegd zoals koriander en sinaasappelschil.

Geuze: is de benaming voor bieren van spontane gisting die typisch zijn voor de Zennevallei en het Pajottenland. Geuze is het resultaat van een assemblage van jonge en oude lambiek. Eenmaal gebotteld ondergaat dit bier met zijn typisch zurige smaak een tweede gisting op fles in de rijpingskelder vooraleer het naar de winkels gaat. .

Lager: de benaming komt van het Duitse woord “lagern” wat bewaren of opslaan betekent. Onder deze noemer zitten alle bieren van lage gisting waarvan de pils of pilsner allicht het bekendst is.

Lambiek: bier van spontane gisting uit de Zennevallei dat dient voor de bereiding van geuze en andere fruitige afgeleide bieren zoals kriek, frambozenbier of zoetere bieren zoals faro. De oudste lambiekbrouwerij in de wereld is de brouwerij Timmermans.

Pale Ale: een amberkleurig en flink gehopt bier van de Ale-familie. De term “Pale Ale” komt eigenlijk van de iets blekere kleur van bepaalde van deze bieren van hoge gisting in vergelijking met de donkerdere kleur van de klassieke Britse Stout-bieren. Bijzonder in deze familie zijn de Indian Pale Ale (IPA) bieren. Die worden zo genoemd omwille van hun hoog hopgehalte waarmee ze makkelijker konden worden bewaard bij de hoge temperaturen in de koloniën van het Britse Rijk. De Martin’s IPA van Anthony Martin doet de intense en krachtige smaak van dit type bier alle eer aan.

Scotch Ale: deze “Ale” stamt uit Edinburgh waar het bier voor het eerst werd gebrouwen. Dit echte karakterbier onderscheidt zich door een productieproces waarbij gerookte gerst wordt gebruikt die voor een uitgesproken moutsmaak zorgt. Dit geeft het bier een zoeter en zachter karakter met achteraan op de tong een turfsmaak (net als bepaalde whisky’s). Vandaag maken ook andere brouwerijen (buiten Schotland) Scotch-bier. In België was John Martin de eerste (1924) die dit type bier heeft ontwikkeld met zijn Gordon Scotch Ale.

Pils, Pilsener: blond bier van lage gisting, zacht van smaak en sterk gehopt. Pilsbier werd bedacht in de 19de eeuw in Pilsen (Tsjechië). Bijna alle Europese pilsbieren zijn van dit type bier afgeleid. De wettelijke benaming “pilsener” is de enige benaming die toegelaten is voor dit soort bier dat niet in Pilsen worden gebrouwen.

Stout: bier van hoge gisting dat gemaakt wordt met gebrande gerstekorrels (niet gemouten). Stout heeft een zwarte kleur en een lichtjes gekaramelliseerde en geroosterde smaak met een flinke hoptoets. Een van de bekendste Stout-bieren is natuurlijk Guinness.

Trappist: bier dat uitsluitend door of onder de supervisie van trappistenmonniken wordt gebrouwen (van de orde van de cisterciënzers). De meeste trappisten zijn Belgische bieren

(Orval, Rochefort, Chimay, Westmalle, Westvleteren en Achel). Er is ook een Nederlandse trappist: La Trappe van de abdij Koningshoeven. Deze bieren van hoge gisting en met hergisting op fles zijn vandaag erg gegeerd door bierkenners.

(bron: www.1001-bieres.com)