La bière, une ode à la gastronomie…

news-20130107Kazen, vleeswaren, chocolade…: net als wijn gaat bier goed samen met tal van etenswaren. Bovendien is bier uitstekend geschikt om gerechten mee klaar te maken.

Het is alom bekend dat een stukje kaas perfect past bij een lekker biertje. Het maakt daarbij niet uit of het om een eerder bitter pilsbiertje gaat, een zwaarder abdijbier of een goed scotchbier. Maar welk bier past nu het best bij welke kaas? Het Beer & Society Information Center van de Belgische Brouwers geeft een paar tips:

- Bieren van lage gisting en witbieren zijn perfect te combineren met harde kazen en pittige kazen zoals Brusselse kaas of Hervekaas

- Verse kazen (platte kaas) en kruidenkazen gaan mooi samen met bieren van spontane gisting zoals de traditionele Oude Geuze Timmermans

- Zachte en halfharde kazen (de meeste abdijkazen) zijn heel geschikt voor abdijbieren van het type Dominus Triple of de recente Diabolici (te drinken uit een speciaal kelkglas op metalen voet en te koop bij Carrefour)

- Blauwgeaderde kazen zijn het best te combineren met gekaramelliseerd bier met een lichte zuurtoets van het type Bourgogne des Flandres

- Rijpere kazen (zacht of hard) gaan dan weer goed samen met een amberkleurig bier van hoge gisting zoals de Martin’s Pale Ale

Wat vleeswaren betreft, is worst natuurlijk altijd een goede begeleider. Past perfect bij een pilsbier waarvan de bitterheid wat wordt getemperd. In de “echte Brusselse cafés” wordt de lambiek gewoonlijk opgediend met een cervelaatworst.

Bier en chocolade

Verrassender is het huwelijk tussen bier en chocolade. Maar ook hier is de vraag: welke chocolade past bij welk bier? Het chocoladehuis Corné Port Royal en de familiale brouwerij John Martin, twee toppers uit de Belgische ambachtelijke wereld van de smaak, hebben hun specialiteiten met elkaar gecombineerd in een verrassende, maar overheerlijke geschenkdoos. Het gaat om pralines met bier. De Kriek Timmermans, de Timmermans Lambicus Blanche, de Martin’s Pale Ale en de bruine Bourgogne des Flandres worden voor de gelegenheid gekoppeld aan de chocoladespecialiteiten van Corné Port Royal om zo nieuwe smaaksensaties te creëren.

Elke praline kreeg de kleur van het bier waaraan ze haar smaak ontleent: melkchocolade en rode mousse voor de Kriek met zijn kersensmaak, pure chocolade en witte vulling voor de Lambicus Blanche, pure chocolade en amberkleurige ganache voor de krachtige Pale Ale, en melkchocolade met een bruine mousse voor de Bourgogne des Flandres…

De combinatie van chocolade en bier geeft vonken. De smaken verrassen en strelen – subtiel en complementair – de smaakpapillen. Te degusteren, ook zonder mate!

Bier als onderdeel van gerechten

Tot slot is bier ook een prima begeleider bij zuurkool, bij een lekkere Luikse salade of bij stamppot. Bier kan ook bij de bereiding van typisch Belgische gerechten worden gebruikt om de smaak van bepaalde ingrediënten nog beter te doen uitkomen. We denken dan onder andere aan pannenkoeken en smoutebollen (oliebollen), maar ook aan onze beroemde Vlaamse stoofkarbonaden en de niet te versmaden “Luikse gehaktballen”… Tal van chef-koks hebben onze gastronomie al verrijkt met lekkere recepten: mosselen met witbier, tongfilets met kriek, rundvlees met geuze, konijn met dragon en bruin bier. Drink er gerust een lekkere Gordon Finest Scotch bij. Eet smakelijk en … gezondheid!