Kerstmis met de smaak van bier

nes-20130104Dat kerstbieren uitgerekend in het bierland bij uitstek zijn uitgevonden, lag voor de hand. Van de traditionele Xmas Beers tot de meer recente creatie van de Warme Kriek. In België krijgt de klassieke glühwein of warme wijn er een ernstige concurrent bij.

Op een zwoele zomeravond kan een kriek lekker verfrissend zijn, maar ook in de kerstperiode kan dit biertype smaken. Brouwerij Timmermans kan al 300 jaar lang bogen op innovatie en vakmanschap en bevindt zich nog steeds op de oorspronkelijke locatie in Itterbeek. Innovatief als de brouwerij is, brengt ze nu de Warme Kriek op de markt. Daarmee bewijst Timmermans dat het Belgische bier van spontane gisting ook midden in de winter best kan smaken. De uitgelezen mengeling van lambiek, inlandse krieken, kaneel en citrusvruchten verspreidt een heerlijk aroma op alle kerstmarkten, waaronder de bekende Brusselse kerstmarkt “Winterpret”. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de Warme Kriek te serveren bij het haardvuur of op een trendy winterbarbecue. Aanbevolen serveertemperatuur is 65°. Warme Kriek Timmermans heeft een alcoholpercentage van amper 4% en is daarmee ook minder sterk dan glühwein. Ontdek snel de heerlijke smaak van krieken op de kerstmarkt van Brussel.

Gordon Xmas: 80 jaar geschiedenis

De eindejaarsfeesten zijn ook altijd de tijd om ieder jaar weer van de bekende “Christmas Beers” te genieten, zoals de “Gordon Xmas”. Dit speciaalbier werd in 1924 voor het eerst gebrouwen en luidde daarmee een jarenlange traditie van kerstbieren in. Het gaat om een bier van hoge gisting en met een volle smaak en veel body. Het alcoholgehalte ligt op 8,8% en het bier heeft van bij de eerste slok een zachte smaak en een lange afdronk. Zijn houtachtige gestrengheid wordt mooi gecompenseerd door een zoete toets. De ideale schenktemperatuur voor deze “Scotch Ale” bevindt zich tussen 6 en 8°C. Beschikbaar in 18cl, 33cl en 75cl, …

Bij het proeven van al deze lekkere bieren – koud of warm – tijdens de feestdagen, kunt u zich samen met vrienden onderdompelen in de geschiedenis van de beroemde Gordon-clan. Adam Gordon onderscheidde zich in de 13de eeuw aan de zijde van de heilige Lodewijk, koning van Frankrijk. Enkele jaren later ontving deze onversaagde Anglo-Normandiër uit handen van Koning Robert I, "The Bruce” en vader van de Schotse onafhankelijkheid, een landgoed gelegen in Aberdeenshire. Als eerbetoon aan deze clan, een van de belangrijkste en beroemdste ter wereld, ontwikkelen John Martin en zijn afstammeling Anthony R. Martin al sinds het begin van de 20ste eeuw de exclusieve recepten voor de Gordon Finest Beers.