Bier kan verrassen…

news-20130129Experimenteel, verrassend tot vreemd: bier dat uw smaak uitdaagt

Het voordeel van bier is dat je als bierbrouwer een persoonlijke touch kunt toevoegen zodra de basisingrediënten (mout, hop enz.) aanwezig zijn. Voor onderscheidende nuances is er keuze uit onuitputtelijke bronnen van natuurlijke aroma's: je kunt dus (nagenoeg) álles uittesten!

Onlangs doken op de markt bijvoorbeeld enkele ambachtelijke dennenbieren op… De Brasserie Artisanale du Dauphiné lanceerde Mandrin au Sapin met mout, aromatische hop en gedroogde dennennaalden van de Vercors- en de Chartreusespar. Dit amberkleurige bier van hoge gisting (8 %) heeft een zwakke witte kraag en bruist niet. Het heeft een aangename, geresineerde en gekruide smaak. Le Naufrageur, een microbrouwerij in Québec, lanceerde de Saint-Jean Baptiste met uitsluitend ingrediënten uit eigen streek: biologisch gemout gerst, ruwe tarwe, een speciaal gist dat "Jean-Talon" heet, hop en balsemspar. Dit lichte bier (4,5 %) wordt gekenmerkt door een mengeling van aroma's van kruiden, koriander, basilicum, thee ... én den, en heeft een vrij aangenaam bittere smaak.

Ook bij ons kennen we aangename "experimenten" met smaak: speculaasbier (uit Ecaussines), chocoladebier en zelfs warm bier zoals de Warme Kriek van brouwerij Timmermans: een originele spin-off die in hartje winter wel te pruimen valt: het wordt verwarmd tot 60°, en typisch zijn vooral de toevoeging van bitterfruit en kruiden waaruit een unieke smaak volgt.

Traditioneler en typisch Engels zijn de hogegistingsbieren van het type Indian Pale Ale (IPA): deze bestonden al in de 18e eeuw. Ze waren bestemd voor de Britse koloniale legers, vooral in India. Dankzij hun hogere alcohol- en hopgehalte dan bij de "ales" van die tijd bleven ze beter bewaard tijdens de lange zeereis en in de hitte van de kolonies. Dit traditionele recept van het oude Britse Imperium herleeft in de Martin's IPA: amberkleurig, 6,9 % alc.vol., een uitgesproken aroma van hop en mooi sprankelend. Het geheim schuilt in de dry-hopping: de verse hopbloemen die aan het einde van de gisting worden toegevoegd, zijn verantwoordelijk voor de authentieke bitterheid maar zorgen ook voor een uitzonderlijk evenwicht.

Bijzondere aandacht voor een al even bijzonder bier: de Real Ale. Het wordt naar België uitgevoerd voor John Martin, en u vindt het hier alléén in de Antwerpse pub "The Duke" (Keizerlei). Het is een niet-gefilterd en niet-gepasteuriseerd bier van het vat. (Lucht wordt er manueel ingepompt.) Tijdens de korte gisting worden gist en hop toegevoegd in het vat, en dat leidt tot de karakteristieke zachtheid. De Martin’s Real Ale is dus een "levend en authentiek" bier van het vat. Het wordt geserveerd met een Engelse pomp. Het bier wordt aangeleverd met een speciaal transport, wegens de zeer korte bewaartermijn. Het wordt in de kelder opgeslagen in exclusieve vaten die op veren worden gemonteerd om altijd een evenwichtige hellingshoek te hebben volgens het debiet.

We vermelden ook nog het pompoenbier waar de Amerikanen verzot op zijn! Denk aan de Pumpkin Lambicus Timmermans, een amber- tot oranjekleurig fruitig licht bier (4 %) met spontane gisting. Het heeft een elegante smaak met het zweempje beheerste zuurte van de lambiek, vermengd met de droge en subtiel zoetige fruitigheid van de pompoen. De aandachtige proever ervaart midden op de tong zelfs een smaakmoment dat aan bruine suiker doet denken.

In Zuid-Amerika werd lang voor Columbus al maïsbier gebrouwen. In de Andeslanden (Ecuador, Peru, Bolivia, Venezuela en Colombia) wordt het ook vandaag nog gebrouwen en gedronken: Chicha wordt bereid met maïs en aardnoten en een weinig fruit. De gisting duurt enkele dagen tot twee maanden om het enigszins alcoholisch te maken. Ook Afrika kent zijn maïsbier: Tchakpalo is een traditionele drank uit Benin die in zijn eenvoudigste versie – er bestaan meerdere varianten – het resultaat is van een 48 uur durende gisting van maïsbloem en water. Het gegiste water wordt daarna afgetapt en bewaard. Later wordt karamel toegevoegd. Dit bier wordt zeer koel gedronken.