Bier, dat is een wereldwijd fenomeen !

news-20130108Heel België mag terecht trots zijn op zijn bieren. De kwaliteit ervan wordt wereldwijd erkend, tot ver buiten onze grenzen. De constant toenemende export van onze moutproducten is het beste bewijs. Maar ook in het buitenland wordt (zeer) goed bier gebrouwen! En ja, zélf voeren wij ook tamelijk wat bier in naar ons landje.

Je kunt bijvoorbeeld onmogelijk voorbij aan het beroemde Guinness dat John Martin hier een eeuw geleden introduceerde. Wereldwijd worden dagelijks zowat tien miljoen glazen geconsumeerd. Zijn zwarte kleur, vetheid en lichtheid, en ook het zweempje aroma van koffie en cichorei zijn het resultaat van gebrande gerst. (Volgens de legende is de intens zwarte kleur oorspronkelijk overigens te danken aan een 'vergetelheid' op het vuur…) Guinness Draught (4,2 % alc.vol.) wordt aangeleverd op vat en in blikjes; de zwaardere (8 %) Guinness Special Export is verkrijgbaar in flesjes. Deze variant wordt exclusief in Ierland gebrouwen voor John Martin.

We reizen nu helemaal de oceaan over: we hebben het niet over Canada, de VS, Mexico (met zijn bier met een aroma van tequila) of Zuid-Amerika, maar blijven hangen in Jamaica… In Kingston wordt het authentieke en atypische "Red Stripe" gebrouwen. Dit lagerbier van 4,7 % – dat reggae uitademt – is ook bestemd voor de export. Kenmerken: een zeer licht bittere smaak ten bate van zijn mout, wat ook een erg welkome frisheid in de mond oplevert. En dat alles in een fles die regelrecht uit de fifties lijkt te komen.

In Afrika vind je naast de specifieke artisanale bieren en "internationale" bieren die onder licentie worden gebrouwen ook blond bier. Zo is "Castel Beer" (5,2 %) een product uit Kameroen dat in trek is in de meeste landen van Franstalig Afrika. Verwar het niet met "Castle", een lagerbier uit Zuid-Afrika dat het vooral goed doet in Engelstalig Afrika.

Australië is een groot wijnland maar ook een groot bierland. Bier is er zelfs de "nationale drank"! We hebben het hier niet over Foster's dat vooral een exportproduct is. Als u de Aussies wil tonen dat u wat van bier afweet, dan moet u het zeker ook hebben over Victoria Bitter, hun favoriet. Het is een lagerbier met een iets bitterdere smaak.

Azië is qua potentieel zonder twijfel de grootste markt ter wereld. Onze topbieren veroveren deze markt stapje voor stapje, maar ginds hebben ze ook hun lokale brouwerijen. Het meest gedronken bier ter wereld is overigens ... Chinees, hoewel nagenoeg onbekend buiten de eigen grenzen. Bij ons vind je in sommige Chinese restaurants en winkels wel het beroemde Tsingtao, maar de Chinezen drinken meer Snow Beer, een lagerbier dat aan het eind van de jaren 90 op de markt kwam als resultaat van een joint venture tussen SABMiller en China Resources Enterprise. In 2010 werden hiervan – alleen op de Chinese binnenlandse markt – meer dan 16 miljard glazen verkocht. Grote internationale groepen zien groen (en geel) bij het idee…