Waterloo, de beslissende slag van 18 juni

image-1492677_500In 2015 vierden we de tweehonderdste verjaardag van de bekendste veldslag van het napoleontische tijdperk.Maar nu de verbeten strijd gestreden is, interesseren wij ons voor het verhaal van een mooie ambachtelijke brouwerij die misschien wel beslissend is geweest in de slag bij Waterloo.De brouwerij Waterloo is zeker veel ouder dan de naam van het historische feit waaraan men haar verbindt. In de Middeleeuwen opent de brouwerij haar deuren in de Ferme de Mont-Saint-Jean en daarna (door een huwelijk) in de Brasserie du Marché in Eigenbrakel om dan terug te keren naar de boerderij. Niet minder dan tweehonderd brouwerijen (vaak met een zeer lokale of zelfs familiale productie) waren actief op dat grondgebied, waardoor er een sterke concurrentie bestond.De bieren van Waterloo waren rijke bieren door de dubbele gisting en stonden bekend om hun zuivere water, de kwaliteit van hun mout en de zachtheid van hun hop. Dit bier werd beschouwd als een drank die geneeskundige krachten bezat, omdat het extra energie gaf aan herstellende zieken en de soldaten een extra portie moed bezorgde.Het zal dus niemand verbazen dat de hertog van Wellington aan de vooravond van de bekende veldslag zijn bivak vlak bij de brouwerij opsloeg en zijn soldaten liet drinken van de reserves van de Ferme de Mont-Saint-Jean om hen kracht en moed te geven voor de heftige dag die komen zou. Met de overwinning op 18 juni 1815 was meteen ook de legende van de Waterloo geboren.De Waterloo is sinds kort toegetreden tot de prestigieuze selectie van ‘Finest Craft Beers’ van Anthony MARTIN, die erop gericht is om de reputatie van de Brabantse brouwkunst in ere te houden en de knowhow van de lokale microbrouwerijen te valoriseren. Voor de Waterloo is het een erkenning van zijn originaliteit en zijn artisanale kwaliteiten, maar vooral ook een duurzaamheidsgarantie en een opstap naar een grotere bekendheid bij liefhebbers van fijne speciaalbieren.De Slag bij Waterloo is de geschiedenis ingegaan als de vreselijkste en vooral de beslissende strijd die het einde betekende van het Napoleontische tijdperk. 18 juni is een datum die in alle geheugens gegrift staat en in 2015, tweehonderd jaar later, herdachten we deze symbolische en bloedige confrontatie die zo’n 38.000 levens eiste op de vlaktes rond het dorp Mont-Saint-Jean, in de dorpen Waterloo, Eigenbrakel, Plancenoit, Genepiën en Lasne.

Een hoevebier, een brouwsel dat moed schenkt

Waterloo wordt vandaag opnieuw met liefde gebrouwen in de Ferme de Mont Saint-Jean, waar tijdens de Slag bij Waterloo het beroemde ‘Hôpital des Anglais’ was ondergebracht. Dit bier van topkwaliteit is meer dan ooit een symbool van authenticiteit, vakmanschap en moed. De microbrouwerij staat bekend om zijn vakmanschap en zijn productassortiment dat bewust ambachtelijk is gebleven.Deze microbrouwerij werkt met koperen kuipen en produceert 3.500 hl bier per jaar. Het bier wordt hoofdzakelijk gebrouwen met ingrediënten van Brabantse bodem (30 % tarwe) en binnenkort van het slagveld zelf. Alleen de hop wordt momenteel in Vlaanderen geteeld (maar groeit weer op de binnenplaats van de boerderij). Gerenommeerde meester-brouwers, onder wie Willem Van Herreweghen en Edward Martin, staan aan het roer van deze brouwerij van Waterloo die het hart vormt van een mooi gerenoveerde, historische site met recreatieve en gastronomische troeven.Het beschermde landschap van Mont-St-Jean is de perfecte bestemming voor een familie-uitstap: naast de microbrouwerij huisvest deze prachtige Brabantse boerderij ook een winkel met bieren en streekproducten, een uniek museum in het teken van moed (waar onder meer chirurgische instrumenten uit die tijd tentoongesteld worden), een ruimte om te proeven van al dat lekkers boven de ondergrondse tunnels, een prachtige schuur die dienst doet als feestzaal en een restaurant-brouwerij met een prachtig terras dat uitkijkt over het slagveld.

Waterloo, vooral de overwinning van de smaak

La Waterloo Récolte, een getrouwe weergave van het bier dat op het slagveld werd gedronken in 1815, wordt gebrouwen met 30 % tarwe. Dit blonde hoevebier van 6 % is licht troebel, heel lekker en verfrissend.La Waterloo Triple Blonde, à triple fermentation : Son goût étonne par son amertume légère et sa douceur en bouche, malgré ses 8 degrés d’alcool. Cette bière cache sa robustesse et son caractère vif sous une saveur légèrement fruitée, une belle mousse fi ne et une rondeur de goût. Elle se déguste également en accompagnement de plats, par exemple, de viandes rouges.La Waterloo Strong Dark, à double fermentation : Plus corsée que sa soeur blonde, elle offre des arômes riches et épicés et un goût puissant légèrement caramélisé, grâce à ses malts torréfiés. D’une belle robe sombre et d’une mousse dense, onctueuse, c’est une bière au caractère trempé, idéale pour les moments de victoire. Elle se marie évidemment très bien avec les fromages (préférence pour les pâtes molles), mais aussi les sushis.La Waterloo Strong Kriek est la nouvelle bière belge artisanale créée à la ferme de Mont-Saint-Jean. Notre maître-brasseur a élaboré la recette parfaite entre une bière de haute fermentation et un authentique lambic de cerise. Un brassage unique, un goût fruité équilibré et un caractère fort. Une kriek plus puissante que jamais !