Waterloo, de beslissende slag van 18 juni
Een hoevebier, een brouwsel dat moed schenkt
Waterloo wordt vandaag opnieuw met liefde gebrouwen in de Ferme de Mont Saint-Jean, waar tijdens de Slag bij Waterloo het beroemde ‘Hôpital des Anglais’ was ondergebracht. Dit bier van topkwaliteit is meer dan ooit een symbool van authenticiteit, vakmanschap en moed. De microbrouwerij staat bekend om zijn vakmanschap en zijn productassortiment dat bewust ambachtelijk is gebleven.Deze microbrouwerij werkt met koperen kuipen en produceert 3.500 hl bier per jaar. Het bier wordt hoofdzakelijk gebrouwen met ingrediënten van Brabantse bodem (30 % tarwe) en binnenkort van het slagveld zelf. Alleen de hop wordt momenteel in Vlaanderen geteeld (maar groeit weer op de binnenplaats van de boerderij). Gerenommeerde meester-brouwers, onder wie Willem Van Herreweghen en Edward Martin, staan aan het roer van deze brouwerij van Waterloo die het hart vormt van een mooi gerenoveerde, historische site met recreatieve en gastronomische troeven.Het beschermde landschap van Mont-St-Jean is de perfecte bestemming voor een familie-uitstap: naast de microbrouwerij huisvest deze prachtige Brabantse boerderij ook een winkel met bieren en streekproducten, een uniek museum in het teken van moed (waar onder meer chirurgische instrumenten uit die tijd tentoongesteld worden), een ruimte om te proeven van al dat lekkers boven de ondergrondse tunnels, een prachtige schuur die dienst doet als feestzaal en een restaurant-brouwerij met een prachtig terras dat uitkijkt over het slagveld.Waterloo, vooral de overwinning van de smaak
La Waterloo Récolte, een getrouwe weergave van het bier dat op het slagveld werd gedronken in 1815, wordt gebrouwen met 30 % tarwe. Dit blonde hoevebier van 6 % is licht troebel, heel lekker en verfrissend.La Waterloo Triple Blonde, à triple fermentation : Son goût étonne par son amertume légère et sa douceur en bouche, malgré ses 8 degrés d’alcool. Cette bière cache sa robustesse et son caractère vif sous une saveur légèrement fruitée, une belle mousse fi ne et une rondeur de goût. Elle se déguste également en accompagnement de plats, par exemple, de viandes rouges.La Waterloo Strong Dark, à double fermentation : Plus corsée que sa soeur blonde, elle offre des arômes riches et épicés et un goût puissant légèrement caramélisé, grâce à ses malts torréfiés. D’une belle robe sombre et d’une mousse dense, onctueuse, c’est une bière au caractère trempé, idéale pour les moments de victoire. Elle se marie évidemment très bien avec les fromages (préférence pour les pâtes molles), mais aussi les sushis.La Waterloo Strong Kriek est la nouvelle bière belge artisanale créée à la ferme de Mont-Saint-Jean. Notre maître-brasseur a élaboré la recette parfaite entre une bière de haute fermentation et un authentique lambic de cerise. Un brassage unique, un goût fruité équilibré et un caractère fort. Une kriek plus puissante que jamais ! Tags waterloo