Bourgogne des Flandres onder het belfort van Brugge

99-show.faf4427005bc5639e28ea77064ca64d9

Bourgogne des Flandres wordt gebrouwen op basis van een familierecept van de familie Van Houtryve, die sinds 1765 de mooiste brouwerijen van de stad bezat: de Sterre (ontstaan in de 14e eeuw), Den Os, en La Marine.

Het brouwerspatrimonium strekte zich uit over 7 generaties. Maar na de sluiting van de familiebrouwerijen werd Bourgogne des Flandres nieuw leven ingeblazen door een andere brouwerij met een lange traditie: Brouwerij Timmermans in Itterbeek. Dit uiteraard nog steeds onder de supervisie van een lid van de familie Van Houtryve.Bourgogne des Flandres is vanuit die achtergrond op een natuurlijke wijze opgenomen in het assortiment van John Martin.

Van geboorte tot wedergeboorte

Sinds 1985 wordt de Bourgogne des Flandres gebrouwen bij Timmermans, geroemd voor het assortiment lambiekbieren. Hoewel het recept nooit veranderd is doorheen de tijd, heeft Anthony Martin de wens uitgesproken om opnieuw fysiek aan te knopen bij de Brugse wortels van dit Brugse speciaalbier. En zo keert de Bourgogne des Flandres dus terug naar het hart van zijn geboortestad, op een plek niet ver van het belfort en de oorspronkelijke brouwerij waarmee het onlosmakelijk verbonden is. Het zal gebrouwen worden in een gerenoveerde authentieke brouwerij die eveneens gewijd wordt aan de geschiedenis en het ambacht van de brouwers. Uiteraard wordt het ook de plaats bij uitstek om een van de betere Belgische bieren te proeven.

Enkele principes en ingrediënten van Bourgogne des Flandres

Brouwer Van Houtryve wilde een bier maken die een sensatie van welbehagen teweegbracht, door een afwisseling van gesuikerde en bittere maar droge toetsen.

Zijn creatie was een uitdaging en zijn succes moest zijn reputatie als ambachtsman vestigen: hij ontwikkelde dus een uniek brouwprocedé dat men later de “infusie van Lambiek” zou noemen, door een selectie van de beste lambiekbieren te mengen met een bruin bier van hoge gisting. Het rijpingsproces van enkele maanden op eiken vaten heeft een heerlijk bruin bier met een zachte schuimkraag als resultaat. Hij gaf het de naam Bourgogne des Flandres, een hommage aan de weelde van Vlaanderen. Het kende doorheen de eeuwen een niet-aflatend succes en het kreeg in 2009 zelfs de hoogste score (drie sterren!) van de gerenommeerde jury van sommeliers van het iTQi (International Taste & Quality Institute).