Waanzinnige bieren!

Het beroep van brouwer is in de eerste plaats grotendeels wetenschappelijk (men moet er namelijk ingenieur voor zijn), sommige ‘alchemisten’ doen daarom niet minder gek. Al was het maar om de passie van het publiek voor één van de oudste en meest populaire brouwsels nog wat meer aan te wakkeren.

Voor de meerderheid van onderstaande bijzonderheden en uitzonderingen is de kans klein dat je ze zal kunnen bemachtigen maar dagdromen is uiteraard toegestaan en wie weet ontketent er zich wel een plotse passie voor een unieke fles of recept in jou of geraak je zelf geïnspireerd.

Men kan natuurlijk altijd proberen om de Snake Venom te imiteren (of zelfs te drinken), het staat namelijk bekend als het sterkste bier ter wereld met een alcoholpercentage van 67,5%. Het is een IPA die door de brouwerij Brewmeister in Schotland wordt gemaakt. Ze stoot daarmee de Armageddon met een alcoholpercentage van 65% (van dezelfde brouwer) van haar troon. Het wordt aangeraden om hier slechts heel kleine hoeveelheden van te drinken, des te meer omdat dit bier om en bij de 100€ kost. Sommigen vernoemen ook het Nederlandse bier “Mystery of Beer” van brouwerij ‘t Koelschip met een alcoholpercentage van 70%. Hoe dan ook, met dergelijke alcoholpercentages is het verschil niet meer duidelijk proefbaar.

Indien we zoals elke goede Belg bescheiden blijven, zouden we reeds meer dan tevreden moeten zijn met “The Black”, het sterkste Belgische bier met een alcoholpercentage van 14% (zonder toevoeging van alcohol) dat in Bouillon wordt gebrouwen. Maar de Gordon Finest Carbon, een bier van de Anthony Martin groep met een alcoholpercentage van 14,1%, is de strijd hiermee aangegaan. De smaak is eerst mannelijk en bitter en streelt vervolgens je tong met haar zoete, zachte nasmaak.

Na de sterkste bieren gaan we het even hebben over de duurste bieren op de markt. Ook in deze categorie staat België voorop met Bon Secours van de brouwerij Caulier. Een fles van 12 liter kost zo’n 1.000 euro, maar na 10 jaar heeft dit bier echter nog steeds geen koper gevonden. In afwachting van een groep gewaarschuwde fijnproevers, blijft de fles in een Londens restaurant tentoongesteld.

Buiten de handel bereiken andere bieren uiteraard hoogtepunten, zoals de fles bier die werd gered uit het luchtschip Hindenburg en werd geveild voor zo’n 14.000 euro terwijl ze werd erkend als ondrinkbaar. Ook in Las Vegas werd een bier dat werd gebrouwen voor een goed doel met ingrediënten zoals saffraan en goud, verkocht voor meer dan 3.000 euro.

In de Verenigde Staten wordt het Sam Adams Utopias bier gebrouwen, een iets toegankelijker bier voor verzamelaars. Het wordt slechts om de twee jaar en in beperkte oplage gebrouwen en heeft een alcoholpercentage van 26% (waardoor het in verscheidene Amerikaanse staten verboden is). Het is wel een heel speciaal bier, het bestaat namelijk uit een samenstelling van krieken, brandewijn en cognac. Daarenboven wordt het in prachtige, koperen flessen verkocht die zowel doen denken aan brouwerijtanks als aan kannen eau de vie. Prijskaartje: +/- 150 euro.

Bevallen deze fantasierijke bieren iedereen?

Soms is de grens tussen goede en slechte smaak flinterdun. Laten we beginnen bij Brewdog, een Schotse brouwerij die haar bier (met 5% alcohol) had verpakt in opgezette eekhoorns, hazen en hermelijnen. Dit bier, “The End of History” genaamd en dat werd verkocht voor 840€ per stuk, was een weinig tactvolle maar wel erg geslaagde reclamestunt om deze brouwerij bekend te maken!

Vervolgens kunnen we het hebben over de subtiele smaken van bier met stierenkloten, met aroma’s van oesters, worst, melk, peper, met gist dat werd geteeld in de baard van de brouwer (echt waar!) en zelfs over het bier met Viagra dat exclusief werd gebrouwen ter ere van het prinselijk huwelijk van Kate en William (uiteraard in beperkte oplage!).

Indien je op zoek bent naar iets verfijnder om aan te bieden als aperitief op je feestjes, bestaat er champagnebier (Krait genaamd). Maar die benaming is ietwat misleidend: het brouwproces van dit bier doet inderdaad denken aan de bereidingswijze van champagne en de flessen worden, net zoals bij champagne, afgesloten met een kurk en vervolgens gebotteld. Maar hoe dan ook, haar zachte en fruitige smaak is absoluut geen alternatief voor echte champagne en ook niet voor de heerlijke Oude Gueuze, hét referentiebier van brouwerij Timmermans dat in 2015 werd verkozen tot beste bier van de wereld en door fijnproevers werd erkend als de “champagne” onder de bieren.

De Italianen van brouwerij Baladin hebben ook iets verfijnd bedacht: Nora. Een kruidig bier op basis van kamut, gember en mirre dat wordt gebrouwen aan de hand van een oud Egyptisch recept. Wat vaststaat is dat dit bier een mooie naam heeft en in een prachtige fles wordt verpakt.

Er bestaan uiteraard nog vele andere creatieve uitvindsels van brouwers. Elke dag proberen tal van brouwers nieuwe bieren uit te vinden, bieren die het nieuwe “sterkste bier” of het “bier met de meest originele ingrediënten” zouden kunnen worden. Het merendeel van deze bieren is een eenmalig hoogstandje waarmee brouwers onder de aandacht willen gebracht worden. Maar wat vaststaat is dat deze aandachtstrekkers keer op keer de nieuwsgierigheid van enkele verzamelaars wekken en zo proberen om een nieuwe naam in de bier-liefhebbende geest van de consumenten te prenten. Dit “spelletje” kan wel schade berokkenen aan de kwaliteit en aan de ernstige reputatie van een professionele traditie.

We raden jou, verzamelaar, aan om voor een creatief bier te kiezen. Een bier dat het resultaat is van (eventueel) nieuwe smakencombinaties maar dat wel evenwichtig en in balans is en bovendien verpakt is in een mooie fles. Kortom, een bier dat zowel je ogen als je tong zal strelen!