Brouwerij Timmermans is dit jaar gastheer voor het jaarlijkse Feest van Koning Gambrinus.

114-show.2ac032e8fe66fdfaf3b96d8cb736ba15Op vrijdag 26 februari 2016 vieren de Ridders van de Roerstok der Brouwers het eeuwenoude Feest van Koning Gambrinus, waaraan zowat alle Belgische brouwers deelnemen. Dit jaar is Brouwerij Timmermans, de oudste nog actieve lambiekbrouwerij ter wereld, gastheer.

Anthony Martin, CEO van John Martin waartoe Brouwerij Timmermans behoort, verklaarde: “Het is voor ons een grote eer om, naar aanleiding van dit grote jaarlijks sectorfeest, de leden van de Hoge Raad van de Ridderschap van de Roerstok der Brouwers en de collega-brouwers te mogen ontvangen daar waar de beste Oude Geuze ter wereld wordt gestoken. De Ridderschap is namelijk de rechtstreekse afstammeling van de middeleeuwse brouwersgilde en vertegenwoordigt de eeuwenoude tradities en de waardigheid van het edele brouwersambacht.”

Ter gelegenheid van het Feest van Koning Gambrinus worden nieuwe Ridders van recht en Ereridders geïntroniseerd met het nodige ceremonieel.

Ridders van recht zijn de actieve leden. Zij zijn door hun beroep, afkomst of huwelijk in de brouwwereld terechtgekomen.

Ereridders zijn personen die tot ridder worden geslagen omdat ze het brouwersberoep uitmuntende diensten hebben bewezen of kunnen optreden als ambassadeur. Dit kunnen ook belangrijke figuren van buiten de sector zijn die worden uitgenodigd om toe te treden tot het Ridderschap en aldus op te treden als ambassadeur voor de brouwwereld.

De oudste lambiekbrouwerij ter wereld

Brouwerij Timmermans in Itterbeek bestaat sinds 1702 en is de oudste nog actieve lambiekbrouwerij. De brouwerij blijft trouw aan haar traditie, want er worden enkel bieren geproduceerd op basis van lambiek. Sedert 1993 maakt Brouwerij Timmermans deel uit van de Finest Beer Selection van Anthony Martin die vorig jaar vijf awards in ontvangst mocht nemen. De oude Gueuze werd uitgeroepen tot “World’s Best Sour Beer” en kreeg nog twee gouden medailles op de: Australian Beer Awards en Brussels Beer Challenge.

Gambrinus, Koning van het Bier

Gambrinus is een volkse verbastering van het Latijnse ’Jan Primus’.

Hertog Jan I werd in 1252 geboren als zoon van Hendrik III en Alix van Bourgondië. Als hertog van Brabant en Limburg groeide hij uit tot een machtig heerser die zijn gebied aanzienlijk vergrootte.

Ook voor het bier werd hij een heel belangrijk figuur. Zo legde hij de kiem van de Brabantse brouwerijnijverheid toen hij de Brusselse wethouders het recht gaf om vergunningen te verlenen voor het brouwen en verkopen van bier. Hij werd tevens erevoorzitter van de Brusselse Brouwersgilde.

In Brabantse volkslegenden leeft Hertog Jan voort als een gulle en goedlachse vorst die graag in het gezelschap van eenvoudige mensen genoot van spijs en drank. De legende zegt dat hij tijdens een driedaags banket zoveel bier dronk, dat hem dat de bijnaam ‘Koning van het Bier’ opleverde.

Na de Slag bij Woeringen in 1288 hield Jan Primus een groot overwinningsfeest. Om zijn soldaten toe te spreken ging hij met een kruik bier in zijn hand op een stapel biervaten zitten. Zo zou hij model hebben gestaan voor de allegorische bierkoning Gambrinus.

Hertog Jan I overleed in 1294 aan de verwondingen die hij had opgelopen tijdens een tornooi in Baarle-Hertog.