Ontdek de Schotse legendes

Met volle kracht of geen pakjes onder de kerstboom! Gordon ale: Finest Scotch en Xmas, verleidelijk lekker

Gordon Xmas GlassGordon Finest Scotch, met zijn herkenbare blauwe, groene en gele tartan, behoort bij ons tot de traditie van de Scotch Ales. Dit Schotse bruine bier is afkomstig uit de hoofdstad Edinburgh, waar het voor het eerst gebrouwen werd. Scotch Ale is de naam die aanvankelijk gegeven werd aan de strong ale uit het Schotse Edinburgh, door de drinkers ook wel ‘wee heavy’ genoemd!De kleur varieert van goudgeel amber tot donkerbruin, met een opvallende rokerige smaak, want dit bier wordt gebrouwen met whiskymout.Dit karaktervolle bier heeft een uitzonderlijk brouwproces waarbij gerookte gerst wordt gebruikt en valt ook op door zijn karakteristieke moutsmaak die doet denken aan natuurlijke en zachte bruine suiker en achter op de tong een vleugje turf nalaat. De bitterheid en de hopachtige smaak zijn subtieler en geven zo de overhand aan de mout. De alcohol komt vaak sterk naar voren en geeft dit bier een nog aangenamere smaak.Dit pareltje van de brouwkunst past perfect bij zijn streek van herkomst waar mout welig groeit en de temperatuur aan de frisse kant is. Het perfecte klimaat om een bezoekje te brengen aan Loch Ness en zijn bewoner!Vandaag is John Martin een van de eerste brouwers die deze traditie in ere houdt door Scotch in België te brouwen, maar dan wel met het recept en de benaming die al gebruikt worden sinds … 1924..

Een bier voor elk seizoen?

De Belgen mogen trots zijn op hun knowhow en hun creativiteit en zijn uitgegroeid tot meesters in het brouwen van artisanale bieren. Maar het is de oprichter van de groep, John Martin, die met het idee komt om een feestbier te brouwen dat in het teken staat van de kerstsfeer: Gordon XMAS …Gordon Xmas is een unieke variant op de beroemde Gordon Scotch Ale en heeft warm, fluwelig schuim, een kandijtoets en zachte houtaroma's die doen denken aan blije momenten met familie en vrienden. Een authentiek kerstcadeau. Ook vandaag nog houdt Anthony Martin, de kleinzoon van John, vast aan deze mooie traditie door dit feestbier elk jaar enkele dagen op de markt te brengen.

Een Engelse traditie, een Belgische smaak

Naar het voorbeeld en succes van brouwerij Anthony Martin, waar Gordon Xmas nog altijd een topbier is, sloegen diverse Belgische brouwers zo’n vijftien jaar geleden met succes dezelfde weg in. Want ‘seizoenbier’ doet het elk jaar beter, ook in de export. En het is trouwens geen toeval dat Gordon Xmas als eerste dit gat in de markt vond: de oprichter van de brouwerij, John Martin, bracht deze traditie immers zelf mee uit zijn geboorteland Groot-Brittannië. Daar wilde de traditie dat lokale brouwers er hun klanten een karakterbier aanboden, samengesteld uit de overschotten van de mout- en hopvoorraden die in de herfst op zolder waren opgeslagen. Zo speelden ze in op het ritme van de gerstoogsten (eind augustus en maart-april) en het begin van de brouwactiviteiten met Sint-Michiel (29 september). Op deze datum produceerden ze een eerste brouwsel om te rijpen in de stabiele, frisse temperaturen van de herfst en klaar te zijn tegen de winter. De relatieve koude beschermde het bier beter tegen microbiële bacteriën en op de lege voorraadzolders kon men de nieuwe gerst- en hopoogsten opslaan. In nog vroegere tijden bestond er zelfs een oktoberbier. Kerstbier is nog steeds het eerste bier van het brouwseizoen en het laatste bier dat in ons ‘kalenderjaar’ gedronken wordt.

Trots op zijn roots

We kunnen echt wel stellen dat de Gordon-bieren vandaag zijn uitgegroeid tot Belgische speciaalbieren en een markt voor zichzelf hebben gecreëerd in een periode die gedomineerd werd door pilsbieren en lambiek.Toch blijft dit merk trouw aan zijn roots en pronkt trots met de tartan en de leus van de Gordon-clan (DanD = altijd trouw). Zijn symbool is de distel, een nobel embleem van weleer. Want het is dankzij een veld distels dat de Schotten erin slaagden de Vikings terug te drijven die in het holst van de nacht een verrassingsaanval hadden gepland. De Vikings liepen op blote voeten in het donker, maar toen ze in de scherpe distels trapten schreeuwden ze het uit van de pijn en maakten zo de slapende Schotten wakker.Gordon is een eerbetoon aan deze waarden van kracht, trouw en moed.Een historische parel om van te genieten met een gevoel van trots, maar ook met mate …