De lieve buurvrouw van het belfort

Bourgogne des Flandres bekleedt een heel bijzondere plaats in het Brugse bierlandschap. Met een ervaring zoals je die vandaag nog zelden vindt.
Bourgogne des Flandres

Bourgogne des Flandres

Het kostbare brouwsel Maak kennis met een typisch voorbeeld van de Vlaamse traditie van versnijbieren, waarbij jong en oud bier met kennis van zaken gemengd worden tot een bier dat perfect in balans is. In de brouwerij Bourgogne des Flandres, gelegen in het hartje van Brugge, wordt de ‘Bourgogne des Flandres Pure’, een bruin bier van hoge gisting, geblend met lambiek afkomstig van brouwerij Timmermans, de oudste lambiekbrouwerij ter wereld. Deze lambiek wordt twaalf maanden op eikenhouten vaten gerijpt en geeft de Bourgogne des Flandres een aangename zoetzure smaak. Met een alcoholpercentage van 5 % is de Bourgogne des Flandres een edel bier met een rijke smaak, niet te zwaar en niet te licht. Kortom, een ideaal aperitiefbier. Van de wortels tot het licht Aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog drukt de brouwersdynastie Van Houtryve zijn stempel op de Brugse brouwerstraditie met niet minder dan drie brouwerijen op zijn naam: Den Os, La Marine en Ten Ezele. Geen wonder, want in die tijd loopt het aantal actieve brouwerijen in Brugge op tot maar liefst 34. In die glorieperiode, in 1911, net voor het begin van de Eerste Wereldoorlog, pakt de brouwerij Den Os uit met een pareltje. Met de Bourgogne des Flandres brouwt Brasserie Den Os een authentiek West-Vlaams roodbruin bier. De creatie is een uitdaging voor de jonge brouwer en zijn succes moet zijn reputatie als ambachtsman vestigen: Hij ontwikkelt dus een uniek brouwprocedé dat later de ‘infusie van lambiek’ genoemd zal worden, door een selectie van de beste lambiekbieren te mengen met een bruin bier van hoge gisting. Na een rijpingsproces van enkele maanden op eiken vaten krijgt hij een heerlijk bruin bier gegarneerd met een zachte schuimkraag. Hij geeft het de naam ‘Bourgogne des Flandres’, een hommage aan hertogin Maria, maar ook aan de weelde van Vlaanderen. De Bourgogne des Flandres overleeft de enorme populariteit van de pilsbieren na de Eerste Wereldoorlog en de ravage aangericht tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar in 1957 sluit Pierre Van Houtryve de deuren van de brouwerij. Het recept van de Bourgogne des Flandres wordt, onder het toeziend oog van Michel Van Houtryve, doorgegeven aan andere familiebrouwerijen en wordt dan in de jaren tachtig toevertrouwd aan Timmermans, de oudste lambiekbrouwerij ter wereld. Deze brouwerij wordt in de jaren negentig overgenomen door Anthony Martin, eigenaar van de brouwerij John Martin. La Bourgogne des Flandres gaat zo deel uitmaken van de ‘Finest Beer Selection’ en krijgt vandaag opnieuw evenveel erkenning als vroeger. Het bier kent een niet-aflatend succes en krijgt in 2009 zelfs de hoogste score (drie sterren!) van de gerenommeerde jury van sommeliers van het iTQi (International Taste & Quality Institute). Eindelijk, 60 jaar na de sluiting van brouwerij Den Os, keert de Bourgogne des Flandres terug naar zijn geboortestad Brugge dankzij de tussenkomst van Anthony Martin die in 2012 het oude OCMW-gebouw in de Kartuizerinnenstraat opkoopt. Hij laat op de zolder van dit historische gebouw een nieuwe stadsbrouwerij bouwen, op twee minuten wandelen van het belfort waarmee de brouwerij zo nauw verbonden is. Hier wordt de Bourgogne des Flandres sinds 16 november 2015 opnieuw gebrouwen door meester-brouwers Thomas Vandelanotte en Edward Martin, op een steenworp van de oorspronkelijke brouwerij Den Os.   « Meet the brewer » Bourgogne des Flandres De restauratiewerken in het historische gebouw zijn afgerond en de brouwerij Bourgogne des Flandres, in de schaduw van het belfort, stelt zijn deuren nu open voor het publiek. De ambachtslui die de Bourgogne des Flandres opnieuw tot leven brengen, delen dit erfgoed graag met de bezoekers die de jonge meester-brouwers zelfs aan het werk kunnen zien en een praatje met hen kunnen slaan. Tijdens deze interactieve rondleiding die zo’n veertig minuten duurt, leer je veel interessante weetjes over het brouwproces en de geschiedenis van dit legendarische Brugse bier. Je proeft de grondstoffen en natuurlijk ook het eindproduct en je kan zien hoe het brouwen en de open gisting verlopen. Tijdens het bezoek is er zelfs een spelletje voorzien om de kinderen te amuseren. De brouwerij organiseert ook workshops voor groepen waar je je eigen Bourgogne des Flandres kunt leren samenstellen, een blend van een bruin bier van hoge gisting en lambiek. Door zijn centrale ligging en prachtig zicht over de stad Brugge en zijn leuke restaurant met terras langs de kanalen is deze brouwerij zeker de meest romantische brouwerij ter wereld. Een must … Bezoek de brouwerij